среда, 20 июня 2012 г.

Участь в засіданні Конституційної Асамблеї

Оновлена Конституція України має бути зорієнтована на утвердження людини як найвищої цінності суспільства та держави. Про це Президент України Віктор Янукович заявив на першому засіданні Конституційної Асамблеї.
На переконання Глави держави, пріоритетами у процесі модернізації Основного Закону зокрема є посилення конституційних гарантій прав і свобод людини та громадянина, розширення конституційного регулювання інститутів безпосередньої демократії, збільшення ефективності механізму організації та збалансованості державної влади.
«Необхідно приділити особливу увагу насамперед підготовці науково обґрунтованої цілісної Концепції модернізації Основного Закону України, а на її основі - відповідних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції», - зазначив Президент.
Віктор Янукович підкреслив, що конституційні зміни мають також бути покладені в основу ефективної судової системи, запровадження європейських підходів доступу до професії судді, закріплення гарантій реальної незалежності суддів, утвердження їх дієвого та ефективного самоврядування.
Водночас, на переконання Президента, не менш важливим напрямом у контексті оновлення Основного Закону є створення належних конституційних засад реформування місцевого самоврядування для збільшення його ефективності. «Акцент у реформі місцевого самоврядування має бути зосереджений на громаді - територіальній основі місцевого самоврядування», - сказав він, зауваживши, що йдеться про розширення можливостей мешканців територіальної громади впливати на прийняття рішень на місцевому та регіональному рівнях.
«Упевнений, що Конституція України не повинна писатися «під» будь-який орган влади, політичну силу чи окремі персоналії. Це безперспективно. Саме тому ми обираємо для реалізації необхідних конституційних змін формат Конституційної Асамблеї - для того, щоб створити всі необхідні умови для прямої участі в обговоренні та прийнятті рішень представників громадськості, науковців, експертів», - резюмував Глава держави.


Комментариев нет:

Отправить комментарий