четверг, 20 мая 2010 г.

Удосконалення практики запобіжного заходу у вигляді взяття під варту




Державним департаментом України з питань виконання покарань ініційовано проведення міжвідомчої наради за участі представників Верховного Суду України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх з справ України та Міністерства юстиції України.


Метою її проведення є подальше удосконалення практики запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, приведення умов тримання в слідчих ізоляторах (СІЗО) до вимог національного законодавства та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

На нараді, що відбулася 20 травня 2010 року, розглянуто проблемні питання стосовно розміщення осіб, узятих під варту, та засуджених у СІЗО, а також заходи щодо усунення пов‘язаних з цим порушень законів України у діяльності, зокрема, Сімферопольського слідчого ізолятора. Також обговорювалися питання щодо розміщення ув‘язнених у Київському слідчому ізоляторі та заходи щодо вирішення низки інших проблемних питань.

У роботі засідання взяли участь перший заступник Голови Держдепартаменту України з питань виконання покарань Сергій Сидоренко, заступник міністра юстиції України Володимир Богатир, суддя судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Станіслав Міщенко, начальник управління із забезпечення взаємодії з Держдепартаментом України з питань виконання покарань Міністерства юстиції України Петро Кочерган, начальник відділу нагляду за додержанням законів при застосуванні інших заходів примусового характеру Генеральної прокуратури України Олексій Ліляков, заступник начальника управління Головного слідчого управління МВС України Ігор Пацюк, начальник управління ГУ внутрішніх військ МВС України В‘ячеслав Карплюк, заступник начальника відділу спец установ та конвойних підрозділів ДГБ МВС України Олександр Малий. Також на нараді були присутні начальник управління Держдепартаменту з питань виконання покарань у м.Києві та Київській області Олексій Антонюк та перший заступник начальника зазначеного управління Ігор Оверченко, начальник Київського СІЗО Сергій Старенький, перший заступник начальника управління Держдепартаменту з питань виконання покарань у АР Крим Микола Деніфостов та начальник Сімферопольського СІЗО Павло Малишкін.

Перший заступник Голови Держдепартаменту Сергій Сидоренко наголосив, що на даний час ситуація з розміщенням осіб, узятих під варту, та засуджених надзвичайно складна. Статистика останніх років не дає приводу для оптимістичного прогнозу щодо зниження їх чисельності: у період з січня 2009 року до квітня 2010 року чисельність ув‘язнених зросла більш ніж на 8 тисяч осіб і наразі сягає понад 40 тисяч при наявності не більше 36,4 тисячі місць за нормою площі 2,5 кв.м. на одну особу. Таке зростання чисельності ув‘язнених значно ускладнює проблему їхнього розміщення, матеріально-побутового і медико-санітарного забезпечення.

Начальник управління організації діяльності слідчих ізоляторів Держдепартаменту Олександр Федорук зосередив увагу присутніх на основних складових ситуації, що склалася, а саме:

- щорічне збільшення кількості надходження до слідчих ізоляторів осіб, щодо яких судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту (так звані знову заарештовані);
- зростання питомої ваги обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту;
- тривалий час розгляду кримінальних справ судами через відсутність у законодавстві конкретних строків їх розгляду, що впливає на терміни перебування осіб у СІЗО;
- наявність у СІЗО значної кількості осіб, узятих під варту, які притягуються до кримінальної відповідальності за злочини невеликої тяжкості, санкція статей яких передбачає покарання до 3 років;

- при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не завжди враховуються вимоги статті 150 Кримінально-процесуального кодексу України, яка передбачає при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу, поряд з іншими обставинами, враховувати стан здоров‘я підозрюваного чи обвинуваченого у вчиненні злочину.

Начальник управління із забезпечення взаємодії з Держдепартаментом України з питань виконання покарань Міністерства юстиції України Петро Кочерган зазначив, що наразі підготовлено проект закону, який має удосконалити практику застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, який направлено на узгодження з центральними органами виконавчої влади.

Заступник міністра юстиції Володимир Богатир акцентував увагу на тому, що результатом проведення міжвідомчих нарад мають бути конкретні проекти документів та висловив впевненість, що спільними зусиллями вдасться наблизити умови тримання ув‘язнених та засуджених у слідчих ізоляторах до європейських стандартів.

За результатами наради визначені шляхи покращення ситуації та прийняте спільне рішення।


http://www.kvs.gov.ua/punish/control/uk/publish/article;jsessionid=2162DE478EB7F2B8D493A6599E9E6424?art_id=68600&cat_id=47123

Комментариев нет:

Отправить комментарий