понедельник, 12 октября 2009 г.

обговорення проекту Закону України “Про вплив громадськості на прийняття нормативно-правових актів”


Публічне обговорення проекту Закону України “Про вплив громадськості на прийняття нормативно-правових актів” (“Про лобіювання”).

Захід проводився Міністерством юстиції за підтримки Програми сприяння Парламенту ІІ. У засіданні взяли участь депутат Палати громад Парламенту Великої Британії, голова Міжпартійної групи з питань України Джон Гроган, професор Університету міста Вашингтон, директор Центру з питань президентсько-парламентських студій, доктор Джеймс Тербер (США), народні депутати, представники секретаріатів Кабінету Міністрів та Президента України, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, провідні вітчизняні експерти, науковці тощо.

Відкрила круглий стіл Елеанор Валентайн – директор Програми сприяння Парламенту ІІ в Україні. Вона наголосила на суспільній необхідності прийняття згаданого вище пректу. Від імені Міністерства юстиції України виступив заступник Міністра юстиції України Володимир Богатир. Зокрема він сказав, що у зв’язку із політико-правовими, соціальними, фінансово-економічними змінами, а також із змінами, які відбуваються на міжнародній арені виникає питання про вдосконалення процедури впливу на прийняття законодавчих рішень. Було відзначено, що ця проблема є актуальною не тільки в Україні, але й за кордоном.

Про важливість утвердження інституту лобіювання свідчить і те, що це питання стало предметом спеціальної доповіді Парламентської Асамблеї Ради Європи «Лобіювання у демократичному суспільстві» 2009 року. У цій доповіді наголошувалось на необхідності поширення позитивного досвіду інституалізації лобіювання на держави учасниці Ради Європи. На жаль через підміну понять в Україні лобіювання асоціюється з корупцією. Необхідно сформувати уяву про цивілізоване лобіювання. Тому необхідно запровадити цей інститут в чинному законодавстві. В суспільстві не сформоване уявлення що таке лобіювання і в яких формах воно має втілюватись.Тому було створено окремий веб-портал для обговорення цього законопроекту. Міністерство вітало і вітає продовження діалогу на цю тему.

Також від імені Міністерства юстиції України виступив Директор Департаменту конституційного та адміністративного права Владислав Федоренко. Він зазначив, що Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 31 грудня 2008 року «Про стан протидії корупції в Україні» було передбачено розробку законопроекту про лобіювання. Міністерству юстиції України було доручено розробляти відповідний законопроект.



http://www.minjust.gov.ua/photoalbum/photoalbum_289
http://www.justinian.com.ua/article.php?id=3328

Комментариев нет:

Отправить комментарий