пятница, 31 августа 2018 г.

Тиск на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Обидві тенденції мають бути оцінені міжнародними правозахисними організаціями, які мають необхідні інструменти для змін на державну політику в цій сфері.
Про це йшлося під час конференції, організованої Національною асоціацією адвокатів України за участю уповноваженого представника управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини, який перебуває з візитом в Україні.
Статистика порушень прав адвокатів свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників. Найбільш поширеними причинами для тиску на адвокатів є ототожнення адвокатів з клієнтами та наявність у адвокатів прав збирати докази, щоб захистити своїх клієнтів. “Правоохоронні органи сьогодні полюють на наші докази. В ході обшуків намагаються винести все, і наша робота із збирання доказів невинуватості людини зводиться нанівець”, - сказала Голова НААУ Лідія Ізовітова.
За її словами, останнім трендом стало порушення конституційної норми, якою кожному надано право на правничу допомогу з боку деяких суспільних груп. Такі активісти намагаються підмінити конституційну норму своїми правилами і фільтрувати, хто має право на адвоката, а хто — ні. При цьому ними здійснюються і спроби фізичного впливу на участь адвокатів в окремих справах, чим порушується право на вільний вибір захисника. Така ситуація свідчить про наступ на права людини і зокрема, ігнорування статті 7 Загальної декларації з прав людини ООН, якою проголошено, що «Всi люди рiвнi перед законом i мають право, без будь-якої рiзницi, на рiвний їх захист законом. Усi люди мають право на рiвний захист вiд якої б то не було дискримінації, що порушує цю Декларацію, i вiд якого б то не було пiдбурювання до такої дискримінації».
Наявні в українському законодавстві гарантії не працюють на те, щоб запобігати порушенням та забезпечувати невідворотність відповідальності за злочини проти адвокатів. Таке ставлення правоохоронних та державних органів до прав адвокатів порушує не лише національне законодавство, але і міжнародні стандарти, гарантовані адвокатам Основними принципами про роль юристів ООН.
Зважаючи на ключову роль адвокатури в захисті прав людини, тиск на адвокатів прямо суперечить і іншим міжнародним документам, які зобов”язалася виконувати Україна, зокрема і фундаментальному Пакту про громадянські і політичні права.
Систематизовані дані про види порушень прав адвокатів опубліковано у звіті Національної асоціації адвокатів України. Оновлені цифри свідчать про те, що професія перебуває під ризиком, а на тлі погіршення ситуації з правами людини в Україні тиск на адвокатуру може мати руйнівні наслідки для всіх українських громадян. З 2013 року було вбито 8 адвокатів; в цілому тільки у провадженні Генеральної прокуратури з 2016 року було відкрито близько 600 кримінальних проваджень стосовно прав адвокатів, проте, до суду було передано менше 1% цих кримінальних справ. Порушення відбуваються кожного дня, наприклад, щойно 29 серпня у Києві було 12 обшуків адвокатів, 7 — у Дніпрі.
Адвокати наголошують на тому, що спроби протистояти тиску на професію і змусити закон працювати виявляються марними. Абсурдною виглядає ситуація, коли необхідно домовлятися з правоохоронними органами про те, щоб вони виконували свої законні обов”язки.
За словами Голови НААУ Лідії Ізовітової, така ситуація свідчить про те, що національні інструменти для захисту прав адвокатів не працюють. На звернення до правоохоронних та державних органів надходять формальні відповіді, в яких інколи міститься заперечення самих фактів порушень прав захисників.
Механізми захисту нашою організацією, нашою професійною спільнотою вичерпані. Саме тому ми звертаємося до уповноваженого Ради ООН з прав людини. Також, зважаючи на те, що ситуація з правами людини в Україні моніториться місією ООН в Україні, ми звертаємо увагу на те, що маркерів моніторингу недостатньо, щоб відобразити стан дотримання прав людини в нашій країні. Окрім того, мають бути і рекомендації, що держава повинна робити, аби її виправляти”, - сказала Лідія Ізовітова.
Окрім індивідуальних випадків порушень, звіт містить інформацію про перешкоджання діяльності органів адвокатського самоврядування. Ради адвокатів регіонів та Комітети захисту прав адвокатів у їхньому складі разом з НААУ формують загальнонаціональний інструментарій захисту права на професію. Проте, і цей передбачений законом механізм не застрахований від втручань і навіть фізичного блокування їхньої роботи.
Особливу увагу учасниками конференції приділено інструментам захисту прав адвокатів на міжнародному рівні. Стефано Сенсі — повноважний представник управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини розповів про інструменти ООН, які застосовуються під час захисту прав адвокатів. Зокрема, спеціальні процедури ООН передбачають роботу спецдоповідача з питань незалежності суддів та адвокатів. Така особа діє як незалежний експерт, який складає звіти, здійснює моніторингові візити до окремих країн та реагує на індивідуальні випадки порушень прав адвокатів у формі адресних комюніке.
У рамках роботи із захисту прав адвокатів на міжнародному рівні Комітет захисту прав адвокатів НААУ звернувся з індивідуальними скаргами щодо порушень прав адвокатів Олександра Надреберна (м. Одеса), Володимира Богатиря (м. Київ) та з колективним зверненням по стану порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в Україні упродовж 2016-2018 років із детальним описом кожної ситуації.
Сьогодні адвокати ОА AVER LEX передали особисто Стефано Сенсі індивідуальні скарги про грубі порушення прав адвокатів AVER LEX під час розгляду резонансних політичних справ у Печерському та Оболонському районних судах міста Києва.


Комментариев нет:

Отправить комментарий