среда, 29 января 2020 г.

ЄС створює новий суд у рамках СОТ, щоб обійти блокаду США – експерт

ЄС і ще 16 членів СОТ раніше анонсували створення паралельного суду в межах СОТ без США


24 січня Європейський Союз і ще 16 членів СОТ, включаючи Китай і Бразилію, анонсували створення паралельного суду в межах СОТ без США. У документі, опублікованому на сайті Єврокоамісії, вказується, що ця домовленість є заходом у відповідь на випадок непередбачених обставин і буде застосовуватися тільки до тих пір, поки Апеляційний орган СОТ знову не почне функціонувати.
Міжнародний адвокат Володимир Богатир прокоментував Mind, що заява ЄК носить абсолютно обґрунтований характер в умовах з одного боку Угоду про Brexit знайшло форму британського закону, а з іншого Адміністрація Президента США заблокувала призначення суддів в Апеляційний орган СОТ, залишаючи країну без платформи для вирішення своїх торгових суперечок.
«Фактично, США протиставляють свої інтереси іншим членам СОТ і демонструють не готовність підтримувати пропагований ними раніше принцип «верховенства права» в міжнародній торгівлі, яка в свою чергу обтяжена останнім часом все більшою кількістю скандалів і воїн, в які залучені Сполучені Штати. Нагадаю, що раніше США піддавали критиці апеляційний орган Світової організації торгівлі, не дивлячись на те, що самі делегували туди членів», – розповів він.
Триваюча політика США щодо побудови однополярного світу, говорить Бондар, не влаштовує ЄС, Китай, Швейцарію, Австралію, Бразилію, Канаду, Чилі, Колумбію, Коста-Ріку, Гватемалу, Республіки Корея, Мексики, Нової Зеландії, Норвегії, Панами, Сінгапуру та Уругвай. Мабуть така політика йде також і в розріз з інтересами інших країн, проте вони не можуть в силу геополітичних обставин відкрито виступити проти США. Це перш за все країни Східної Європи. Прибалтійські країни, Польща і Україна сьогодні занадто сильно залежні від США як в економічному, так і військово-політичному аспектах, розповів адвокат.
Він також не виключає, що ймовірний вихід Сполучених Штатів з СОТ може спричинити ліквідацію цієї організації.


Комментариев нет:

Отправить комментарий